czwartek, 27 września 2012

Makaron chiński z warzywami



Składniki:
- garść makaronu Barilla
- 1 filet z kurczaka
- olej
- garść papryki (czerwonej i żółtej) pokrojonej w kostkę
- 10 słupków z papryki czerwonej i żółtej
- trochę pokrojonej natki dla zielonego koloru
- przyprawa Knor – Smażony makaron po chińsku

Do średniej wielkości garnka wlewamy do połowy jego wysokości zimną wodę i wstawiamy na ogień. Kiedy zawrze wrzucamy makaron i mieszamy dość często. Kiedy makaron będzie już miękki - odcedzamy i nastawiamy na ogień woka – a do niego dajemy trochę oleju, a potem pokrojonego w cienkie słupki kurczaka. Często go mieszamy, aż wszystkie kawałeczki zmienią kolor z lekko różowego na biały. Dodajemy sól i pieprz, a potem dodajemy wszystkie przygotowane warzywa. U mnie to głównie papryki. Mieszamy wszystko razem, co ok. 1 minutę, aż papryka zacznie mięknąć. Na koniec dodajemy przyprawę Knor – mieszamy i możemy przełożyć  na talerz.

FOTORELACJA Z PRZYGOTOWANIA POTRAWY: 


Filecik kurczaczka drobno pokrojony z olejem 
na woku

Dołożone papryki i natka

Przyprawa do smaku
   
I gotowe na talerzu

4 komentarze: