niedziela, 5 sierpnia 2012

Kulinoteka - Gofry


Przepis:
  • 100g rozpuszczonego masła - u mnie ramy
  • 3 jajka L - białko ubite mikserem na sztywno
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • torebka 43g cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru - a właściwie tyle, aby ciasto zaczęło być słodkie
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 12g
  • szczypta soli
Przepis powinien starczyć na ok. 12 gofrów. U mnie za każdym razem wychodzi inna ilość, każdy gofr o innej strukturze. Pierwsze wyszły trochę dziurawe (jak na zdjęciu) kolejne już nie. Za to zaczęły się przyklejać do gofrownicy - i to zawsze z góry - nie zależnie od zwilżenia teflonu olejem. Także nie wyglądają idealnie, ale w smaku: mniam ;-)

Po lewej stronie z dżemem wiśniowym 
i cukrem pudrem. Po prawej stronie z .. 
arbuzem cukrem pudrem - tak trochę mniej 
standardowo i muszę przyznać, że 
ciekawie smakował ;-)

4 komentarze: