Przepis:
- 100g rozpuszczonego masła - u mnie ramy
- 3 jajka L - białko ubite mikserem na sztywno
- 2 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- torebka 43g cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru - a właściwie tyle, aby ciasto zaczęło być słodkie
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 12g
- szczypta soli
Przepis powinien starczyć na ok. 12 gofrów. U mnie za każdym razem wychodzi inna ilość, każdy gofr o innej strukturze. Pierwsze wyszły trochę dziurawe (jak na zdjęciu) kolejne już nie. Za to zaczęły się przyklejać do gofrownicy - i to zawsze z góry - nie zależnie od zwilżenia teflonu olejem. Także nie wyglądają idealnie, ale w smaku: mniam ;-)
Po lewej stronie z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem. Po prawej stronie z .. arbuzem i cukrem pudrem - tak trochę mniej standardowo i muszę przyznać, że ciekawie smakował ;-) |
Jesli byly pyszne, to to jest najwazniejsze : -)
OdpowiedzUsuńByły :)
Usuńwyniki rozdania niebawem
OdpowiedzUsuń:)
Usuń